Ciasta

Deserki jabłuszka

Deserki jabłuszka. Deser dla cierpliwych. Nie tyle jest ten deser trudno zrobić, co trzeba się trochę przy nim pobawić, żeby uzyskać efekt jak na zdjęciu. Trzeba też troche wprawy, żeby ładnie polać polewą jabłuszka i żeby przy przenoszeniu na karmelowy wafelek do czegoś się nie przykelić. Nawet Króliś ( doświadczalny ) był pod wrażeniem i zrobiły mu się okrągłe oczka, że to jest jadalne. Deser zdecydowanie na plus, nie tylko za smak ale również za wygląd.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Deserki jabłuszka

Na prażone jabłka

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Na jabłkowy mus

  • 800 ml prazonych jabłek zmiksowanych na puree
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 13 listków żelatyny
  • cukier do smaku opcjonalnie

Na lustrzaną polewę

  • 350 g czekolady białej posiekanej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
  • barwnik spożywczy w żelu

Dodatkowo

  • czekoladowe patyczki (które maja imitowac szypułke od jabłka)
  • masa cukrowa zeilona na listki
  • Wafle karmelowe które będą służyć jako podstawka do deseru

Sposób wykonania / Instructions:

Na prażone jabłka

  • Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

Na jabłkowy mus

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodac do letniego puree z jabłek. Wymieszać. W misie miksera ubić kremówkę na sztywną masę i połączyć z jabłkowym puree wymieszanym z żelatyną.

Na lustrzaną polewę

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Jeśli używacie żelatyny w listkach
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowane deserki

Składanie deseru

  • Foremki do połowy wypełnic jabłkym musem, następnie umieścic łyżeczkę prażonych jabłek. Dopełnic musem jabłkowym po brzegi. Desery wsatwic na całą noc do zamrażarki. Muszą być zmrożone przed polaniem polewą.
  • Na drugi dzień zrobić polewę i nia polac nasze desery. Uważac przy przenoszeniu na podstawę z wafelka, bo łatwo jest zniszczyc polewę na deserze. Na końcu dodać ogonek z czekolady i listek z masy cukrowej.