Śniadanie

Domowa burrata

 

Do tej pory moje kulinarne popisy kończyły się na robieniu dań , których nauczyłam się od matki . Kuchnia typowo polska . Przepisy podawane od babci do matki itd . Domowe obiadki . Nie jestem żadnym ekspertem kulinarnym . Inspiruję się tym co przeczytam , obejrzę czy też podczas podróży . Nazwę burrata usłyszałam pierwszy raz oglądając jeden  z programów kulinarnych . Poszperałam  w necie żeby dowiedzieć się więcej o produkcji burraty.

Przytaczam to co udało mi się znaleźć .

Mało kto jednak wie, że mozarella ma swoją młodszą, pulchniutką siostrzyczkę burratę. Technicznie jest to elastyczny woreczek z mozarelli w środku wypełniony półpłynną mieszanką drobniutkich strzępków (także mozarelli) i śmietany. Po przekrojeniu woreczka jego aksamitna, kremowa, słodkawa zawartość powolutku, jakby leniwie, wypływa na zewnątrz kusząc nieskazitelnym białym kolorem i gęstą konsystencją. Dostarcza sporo kalorii, ale jeszcze więcej szczęścia.

Burratę powinno się zjadać  w kilka godzin po wyprodukowaniu. Ponieważ zawiera świeży ser i śmietanę, ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia (zaledwie kilka dni), dlatego też nie jest szeroko dostępna poza miejscem produkcji. Nie znajdziecie jej leżącej tygodniami na półkach jak np. sery długo dojrzewające, po kilku dniach robi się kwaśna i niesmaczna. Dlatego La Fromagerie dostępna jest tylko na zamówienie – dzięki temu mamy pewność, że zawsze jest świeża.

http://ugotuj.to/zesmakiem/1,147006,18582364,burrata-woreczek-pelen-szczescia.html

 Jak widzicie małe są szanse na zjedzenie tego cuda jeśli nie mieszkamy we Włoszech

Podany przepis jest więc takim przepisem na oszukaną burratę . Niemniej nadal jest to smaczna propozycja na śniadanie

Mam nadzieję , że kiedyś uda mi się spróbować burraty wykonanej w sposób jaki powinna być zrobiona

Składniki:

  • 2 sery mozzarella w zalewie
  • Pomidory 4 sztuki  dojrzałe i mocno czerwone
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 10 plasterków szynki surowej dojrzewającej
  • 500 ml śmietany 30%
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Garść szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • Pieprz ziołowy mielony,
  • Tymianek
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

 

Pomidory kroimy na cztery części .Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem .Posypujemy solą , pieprzem , tymiankiem . Na koniec ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i oprószamy cukrem pudrem . Warto użyć cukru pudru, który nada im lekko słodkawy smak i zahamuje kształt. W przeciwnym wypadku pomidory się rozjadą . Wstawiamy do piekarnika razem  z plastrami szynki dojrzewającej do piekarnika nagrzanego do 130 C na około 10 min

Podgrzewamy śmietanę 30% do około 70 stopni. Nie doprowadzamy   do wrzenia  . Do tak podgrzanej śmietany dodajemy pokrojoną na kawałki, lub rozerwaną palcami mozzarellę. Ser ma się delikatnie podgrzać.

Wykładamy ser na talerz z niewielką ilością śmietanki . Ser podajemy  z pomidorami z piekarnika. Podajemy całość z pomidorami suszonymi i chipsami z szynki dojrzewającej.Ozdabiamy listkami szpinaku

Burrata3.jpg