Drugie dania

Domowe nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Domowe nuggetsy w płatkach kukurydzianych. Pychotkowe mięso z piersi kurczaka w chrupiacej panierce z płatków kukurydzianych poleca się na obiad.

Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych pokruszonych w blenderze
  • 6 łyżek roztopionego masła

Sposób wykonania / Instructions:

  • Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • W misce połączyć na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdy kawałek mięsa zanurzony w masie obtaczać w płatkach. Układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i posmarować roztopionym masłem Piec przez 15 minut.