Drugie dania Uncategorized

Domowe pesto z bazylii i kolendry

Zielone pesto czyli szybki sposób na bardzo smaczny , aromatyczny makaron . Oczywiście, ze można kupić już gotowe pesto w słoiku , w pobliskim sklepie . Domowej roboty jest o niebo lepsze i zdrowsze i wcale jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu

Warto zrobić w zaciszu domowym i delektować się niepowtarzalnym sosem do makaronu

Składniki

  • 50 gram lisci bazylii
  • 25 g świeżej kolendry
  • 75 gr orzeszków pini
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • 30 gr startego parmezanu

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce

 

P1016550.JPG