Drugie dania Uncategorized

Domowe pesto z bazylii i kolendry

Zielone pesto czyli szybki sposób na bardzo smaczny , aromatyczny makaron . Oczywiście, ze można kupić już gotowe pesto w słoiku , w pobliskim sklepie . Domowej roboty jest o niebo lepsze i zdrowsze i wcale jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu

Warto zrobić w zaciszu domowym i delektować się niepowtarzalnym sosem do makaronu

Składniki

  • bazylia świeża 2 szkl
  • kolendra świeża 1 szkl
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • starty parmezan 1łyżka
  • orzechy Pini lub pistacje 30gram

 

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście  bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić  do blendera  i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.  Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan .  Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce

 

P1016550.JPG