Śniadanie

Domowej roboty bułeczki z guacamole i wędzonym łososiem – Homemade buns with guacamole and smoked salmon

Domowej roboty bułeczki z guacamole i wędzonym łososiem. Na przepis na te bajgle wpadłam na jednej z angielskich stron internetowych. Wydawałay się tak proste w wykonaniu,  że postanowiłam je zrobić. Robi sie je rzeczywiście szybko i świetnie smakują. U mnie podane z domowej roboty guacamole. 

 

Na bułeczki

⦁ 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 3/4 łyżeczki soli koszernej (użyj mniej, jeśli używasz soli kuchennej)
⦁ 1 szklanka greckiego jogurtu
⦁ 1 jajko, roztrzepane
⦁ (opcjonalnie : nasiona sezamu, maku)

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Umieścić papier pergaminowy na blasze do pieczenia. Spryskać olejem, aby uniknąć sklejania.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać. Dodać jogurt i wymieszać widelcem lub szpatułką, aż dobrze się połączą.

Na posypanym mąka blacie zagnieśc ciasto. Powinno byc elastyczne i odlepiac się od ręki.

Podzielic na 4 równe części. Zrobić rulonik i połaczyc końce.Posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac sezamem i makiem.Piec na górnej półce piekarnika przez 20- 25 minut. Podawac wystudzone

⦁ 6 dojrzałych awokado
⦁ 4 łyżeczki soku z limonki
⦁ sól do smaku
⦁ 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
⦁ sos sriracha opcjonalnie do smaku
⦁ pól pęczka kolendry posztakowanej
⦁ 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę

Awokado umyć, przekroić na pół, ususnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.Nastepnie dodać kolendrę, pikantny sos i pomidory. Wymieszać.

Dodatkowo:
⦁ 200-gram plastrów wędzonego łososia

 

ENGLISH VERSION

⦁ 1 cup all-purpose flour or whole wheat
⦁ 2 teaspoons baking powder
⦁ 3/4 teaspoon kosher salt (use less if using table salt)
⦁ 1 cup Greek yogurt
⦁ 1 egg, beaten
⦁ (optional toppings: sesame seeds, poppy seeds)

Preheat oven to 180 C. Place parchment paper on a baking sheet. If using parchment paper, spray with oil to avoid sticking.
In a medium bowl combine the flour, baking powder and salt and whisk well. Add the yogurt and mix with a fork or spatula until well combined, it will look like small crumbles.
Lightly dust flour on a work surface and remove dough from the bowl, knead the dough a few times until dough is tacky, but not sticky, about 15 turns (it should not leave the dough on your hand when you pull away).
Divide into 4 equal balls. Roll each ball into 3/4-inch thick ropes and join the ends to form bagels shape. (or you can make a ball and poke a hole in the center then stretch it slightly)
Top with egg wash and sprinkle both sides with a seasoning of your choice. Bake on the top rack of the oven for 25 minutes. Let cool at least 15 minutes before cutting.

⦁ 6 ripe avocados
⦁ 4 teaspoons of lime juice
⦁ salt to taste
⦁ 2 cloves of garlic crushed
⦁ sriracha sauce, optional for taste
⦁ a bunch of coriander chopped
⦁ 2 medium tomatoes diced
Mash avocados in a medium serving bowl. Stir in lime juice, coriander, tomatoes, garlic, and sriracha sauce. Season with salt.
Additionally:
⦁ 200 grams of smoked salmon