Śniadanie kanapki

Domowy paprykarz

Paprykarz kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Kupowało się szczeciński w puszce , smarowało nim bułkę i zabierało do szkoły . Widzialnym ostatnio nawet w sklepie  i tak mnie jakoś naszło żeby zrobić swój, domowy . Ja już kiedyś pisałam , ze mnie czasem ryba w zęby gryzie i ciężko mi się przełamać .Tu nie mam problemu, bo ryba jest sprytnie ukryta w warzywach i one mi się świetnie z nią komponują .  Duszone warzywa połączone z pomidorowa passatą to fajny powrót do dzieciństwa w zdrowszej , nie napakowanej chemia formie .Przyjemna propozycja na śniadanie i cenne składniki omega 3 w rybie przemycone do organizmu 

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1czerwona cebula
  • 300 gram makreli wędzonej
  • 50 ml oleju
  • Sól
  • czarny pieprz
  • słodka mielona papryka

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i  poddusić na oliwie  . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Dusić kilka kolejnych minut aż warzywa zmiękną. Międzyczasie na oleju udusić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać passatę i podsmażoną cebulę .Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką . Doprawić do smaku . Gotować do momentu odparowania płynu i powstania dość gęstej masy .

Do lekko przestudzonej masy dodać ryż i wędzoną , rozdrobnioną palcami makrelę . Wymieszać .

Gotowym paprykarzem smarować pieczywo

P1014320-2.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA