Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz na risotto dyniowym z zasmażaną marchewką , soczewicą , pieczarkami i ciecierzycą

Tym risotto mogłabym się zajadać bez przerwy . Dodatek dyni i parmezan , który podbija smak .Fajny , głęboki aromat gałki muszkatałowej  . Do tego ryba i warzywa tworzące razem spójną całość . Smaczne połączenie .

Składniki

2 porcje

  • 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

Risotto dyniowe:

  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 500 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa, chili w proszku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • masło

oraz:

  •  kilka sztuk małych  marchewek  wcześniej ugotowane ale dente
  • 100 gram soczewicy z puszki
  • 100 gram ciecierzycy z puszki
  •  6 sztuk pieczarek
  • sól
  • kurkuma
  • tymianek

Przygotowanie

  • Dorsza umyć i  dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty. Odłożyć na ok. pół godziny.
  • Risotto dyniowe: W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.
  • Na patelni rozpuścić masło . Usmażyć pieczarki , dodać wcześniej ugotowaną marchewkę , soczewicę , ciecierzycę .Doprawić solą , tymiankiem i kurkumą
  • Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę

P9120110.JPG

P9120112.JPG

Źródlo inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_z_dyniowym_risotto_kurkami/przepis.html