Składniki
- Szparagi zielone 1 pęczek
- Cukier szczypta
- Jajka 2 sztuki
- Bułka tarta
- Parmezan starty 100 gram
- Pieprz biały mielony do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól morska do smaku
- Pieprz kolorowy ziarnisty
- Bób ugotowany , świeży lub mrożony
- Małe marchewki
- Soczewica puszka ok 300 gram
- Musztarda francuska 2łyżki
- Miód wielokwiatowy 2łyżki
- koperek suszony do smaku
- Dorsz
Przyprawy do ryby
- Gorczyca
- Rozmaryn
- Czosnek
- Pieprz
- Kminek
- Kolendra
- Imbir
- Pieprz cayenne
Wykonanie
Musztardę mieszamy z miodem
Twarde końcówki szparagów odcinamy i resztę wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z dodatkiem sporej ilości cukru i szczypty soli.
Wyjmujemy i blanszujemy w misce z zimną wodą, następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Dwa jajka roztrzepujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem i doprawiamy do smaku pieprzem białym. Szparagi panierujemy najpierw w jajkach, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem. Tak przygotowane szparagi smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Smażymy je do czasu, aż panierka się zrumieni, a następnie odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Rybę przyprawiamy mieszanką przypraw . Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min
Międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy małe marchewki i bób . Odsączamy . Łączymy z soczewicą z puszki i podsmażamy na patelni wcześniej posypując przyprawami kolendrą , koprem , ziołami prowansalskimi
Rybę podajemy z chrupiącymi szparagami i mieszanką warzyw z patelni polane sosem musztardowo miodowym