Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz podawany z chrupiącymi szparagami , bobem , marchewką i soczewicą

Składniki

  • Szparagi zielone 1 pęczek
  • Cukier szczypta
  • Jajka 2 sztuki
  • Bułka tarta
  • Parmezan starty 100 gram
  • Pieprz biały mielony do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty
  • Bób ugotowany , świeży lub mrożony
  • Małe marchewki
  • Soczewica puszka  ok 300 gram
  • Musztarda francuska 2łyżki
  • Miód wielokwiatowy 2łyżki
  • koperek suszony do smaku

 

  • Dorsz

Przyprawy do ryby

  • Gorczyca
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Pieprz
  • Kminek
  • Kolendra
  • Imbir
  • Pieprz cayenne

Wykonanie

Musztardę mieszamy z miodem

Twarde końcówki szparagów odcinamy i resztę  wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z dodatkiem sporej ilości cukru i szczypty soli.

Wyjmujemy i blanszujemy w misce z zimną wodą,  następnie odsączamy na ręczniku papierowym.

Dwa jajka roztrzepujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem i doprawiamy do smaku pieprzem białym. Szparagi panierujemy najpierw w jajkach, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem. Tak przygotowane szparagi smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Smażymy je do czasu, aż panierka się zrumieni, a następnie odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Rybę przyprawiamy mieszanką przypraw . Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min

Międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy małe marchewki i bób . Odsączamy . Łączymy z soczewicą z puszki i podsmażamy na patelni wcześniej posypując przyprawami kolendrą , koprem , ziołami prowansalskimi

 

Rybę podajemy z chrupiącymi szparagami i mieszanką warzyw z patelni polane sosem musztardowo miodowym

Ryba 10a.jpg

Ryba 15.jpg

Ryba 18.jpg