Na sos paprykowy
⦁ 6 czerwonych papryk
⦁ 1 cebula
⦁ 500 gram pomidorów koktajlowych
⦁ liście bazylii do smaku
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1 łyżka pasty tagine
⦁ sól
⦁ pieprz
Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórka do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ściągnąć skórę. Międzyczasie na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pomidorki koktajlowe. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki , podsmażone pomidory , bazylię, czosnek oraz paste tagine. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Całość lekko wystudzić i zblendować.
Dorsz
- filet z dorsza 600g
Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.
Dorsza podawać z makaronem linguinie ugotowanym według instrukcji na opakowaniu oraz z karmelizowanymi pomidorkami.