Składniki:
400 g polędwicy z dorsza
8 plastrów boczku wędzonego
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny
Konfitura pomidorowa:
3 łyżki passaty pomidorowej
Kilka kropli octu jabłkowego
Kurkuma
Sól morska, Pieprz czarny
Sałatka:
200 g marchwii
Marchewki mini
Kukurydze mini
1 puszka soczewicy brązowej
Cząber
Czosnek
Gorczyca
Kminek mielony
Oregano
1 pomarańcza
Sól morska, Pieprz czarny
Wykonanie
Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.
Sałatka:Marchew myjemy i kroimy na plastry . W garnku z woda gotujemy plastry marchwii , małe marchewki i kukurydze . Po 10 min sciągamy z ognia .Odsączamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy przyprawy do smaku i odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz ze skórką z pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.
Dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na części.