Drugie dania

Dorsz w pomidorach

Dorsz w pomidorach. Do tego dorsza jeszcze w gratisie bataty hasselback. Króliś ( doświadczalny ) jest jednym z tych, co jak jest piąteczek, to musi być rybka. Jak mus to mus. No i mamy rybę duszoną w pomidorach z dodatkiem w postaci słodkich ziemniaków. Mus jest siłą wyższą i z musem się nie dyskutuje. Fajne danie, bo małym nakładem pracy mamy przyjemnie wyglądający posiłek i gwarancję, że Króliś nie będzie pyskował, bo będzie zbyt zajęty konsumpcją.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na dorsza

  • 2 łyzka masła
  • 2 dymki (młode szczypiorki z cebulką)
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 4 filety z dorsza (po ok. 150 g)
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych (pomidory przekrojone na pół)
  • 1 pomarańcza kiszona podzielona na częsci

Na bataty hasselback

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i czarny pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na dorsza

  • Na patelni, na masle zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać czosnek i chwilę razem podusić. Dodać pomidorki koktajlowe, brązowy cukier, sos sojowy i listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.Wrzucić kiszone cząstki pomarańczy. Do sosu pomidorowego włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.

Na bataty hasselback

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ponacinać 2 – 3 mm paski. Uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Ponacinać tak wszyskie bataty i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać olejem. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez ok 40 min

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating