Drugie dania Bez kategorii

Dorsz w sosie ananasowym – Cod in pineapple sauce

Dorsz w sosie ananasowym. Pyszna propozycja na smaczne danie. Dorsz skąpany w lekko kwaskowym i dobrze przyprawionym sosie ananasowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość podana z ananasową salsą.

Na sos

⦁ 1 biała cebula pokrojona na plastry
⦁ 1 ananas pokrojony w kostke
⦁ 200 ml mleka kokosowego z puszki ( tylko biała, gęsta częśc)

Na patelni rozgrzac olej.Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodac biała część mleka kokosowego.Wymieszac i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.

Przyprawy do smaku
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ gałka muszkatalowa
⦁ imbir
⦁ kmin rzymski mielony
⦁ kurkuma

Ananasowa salsa
⦁ 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
⦁ 4 truskawki pokrojone w drobna kostkę
⦁ 1/2 ogórka pokrojonego w drobna kostkę
⦁ 1 łyżeczka Miód
⦁ 1 łyzeczka sosu tabasco
⦁ garsc swiezego tymianku
⦁ garsc swiezej, posztakowanej pietruszki

W mieseczce umieścić ananas, truskawki i ogórka.Następnie dodać miód, sos Tabasco, tymianek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek


Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. Smażyc na rozgrzanej z olejem patelni.

English version

For pineapple sauce

⦁ 1 white onion cut into slices
⦁ 1 diced pineapple
⦁ 200 ml coconut milk from the can (only white, thick part)
To taste, pinch of
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ nutmeg
⦁ ginger
⦁ ground cumin
⦁ turmeric

Heat the oil in a frying pan. Add the onions and simmer for about 5 minutes under the cover. Add salt and spices. Saute for another few minutes. Add the pineapple and the white part of the coconut milk. Mix and keep on the fire for a few more minutes. Blend for a smooth sauce.

Pineapple salsa
⦁ 1/4 of the pineapple diced
⦁ 4 strawberries cut into cubes
⦁ 1/2 cucumber sliced cubes
⦁ 1 teaspoon Honey
⦁ 1 teaspoon Tabasco sauce
⦁ a handful of fresh thyme
⦁ a handful of fresh parsley finely chopped
Put pineapple, stawberries, and cucumber in the mixing bowl. Then add honey, Tabasco sauce, thyme, and parsley. Mix thoroughly. Season with salt and pepper.

⦁ Cod fillet 2 pieces
⦁ garlic 4 cloves
⦁ lemon 1 piece
⦁ olive oil 2 tbsp
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ thyme
⦁ ginger
⦁ dill

Clean the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat with olive oil. Put a fish in hot frying pan and fry on both sides till cooked.