Drugie dania

Dorsz w sosie ananasowym

Dorsz w sosie ananasowym. Pyszna propozycja na smaczne danie. Dorsz skąpany w lekko kwaskowym i dobrze przyprawionym sosie ananasowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość podana z ananasową salsą.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos

  • 1 biała cebula pokrojona na plastry
  • 1 ananas pokrojony w kostke
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki (tylko biała, gęsta częśc)
  • Przyprawy do smaku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatalowa
  • imbir
  • kmin rzymski mielony
  • kurkuma

Ananasowa salsa

  • 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
  • 4 truskawki pokrojone w drobna kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w drobna kostkę
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • garść świeżego tymianku
  • garść swieżej (posztakowanej pietruszki)

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos

  • Na patelni rozgrzac olej.Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodac biała część mleka kokosowego.Wymieszac i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.

Ananasowa salsa

  • W mieseczce umieścić ananas, truskawki i ogórka.Następnie dodać miód, sos Tabasco, tymianek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem.

Na dorsza

  • Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. Smażyc na rozgrzanej z olejem patelni.