Drugie dania Uncategorized

Dorsz w sosie koperkowym.

 

Ryba podana w kremowym, mocno koperkowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego pure i kapustą. Obiad niepokomplikowany do wykonania, a jednak mimo swojej prostoty smaczny.  

 

Składniki na ziemniaczane pure
⦁ 500 gram mączystych ziemniaków
⦁ 50 g masła
⦁ 200 ml śmietany
⦁ 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na rybę:

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na sos koperkowy

⦁ śmietana 12% 250 ml
⦁ masło 2 łyżki
⦁ mąka 1 łyżka
⦁ koperek świeży 1 pęczek
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ 250 ml bulionu
W małym rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mieszać. Do garnka z masłem i mąką wlać bulion, mieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem.

U mnie dodatkowo ćwiartki kapusty podgotowane w wodzie i podsmażone na patelni.

P1013949.JPG

P1013951.JPG