Drugie dania

Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem – Cod in mustard sauce with lentils and broad beans

Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem to propozycja na danie obiadowe, gdzie ryba podana jest z wyrazistym sosem musztardowym. Sos z cukinią ,  szpinakiem, soczewicą i bobem wykończony śmietaną. Całość podana z ryżem. 

 

⦁ 2 marchewki posiekane w plasterki
⦁ 1 cukinia pokrojona w plastry
⦁ 100 gram bobu, ugotowanego i obranego ze skóry
⦁ kilka suszonych pomidorów
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ pęczek świeżej pietruszki posiekanej
⦁ 1 puszka soczewicy
⦁ 1/2 szkl bulionu
⦁ 500 gram młodego szpinaku
⦁ 250 ml kwaśnej śmietany
⦁ 2 łyżki musztardy
⦁ 500 gram dorsza pokrojonego w kawałki

Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Cukinię pokroic w plasterki. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni podsmazyc marchewkę i cukinię. Dodać cebule i poddusić razem z marchewką i cukinią. Dodać bulion.Wrzucic suszone pomidory. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Pod koniec dodac ugotowany i obrany bób.Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać dorsza i dusić razem całość około 30 min.

ENGLISH VERSION

Cod in mustard sauce with lentils and broad beans

⦁ 2 carrots chopped into slices
⦁ 1 courgette cut into slices
⦁ 100 grams of broad beans, boiled and peeled
⦁ 6 dried tomatoes
⦁ 1 onion diced
⦁ 2 cloves of garlic crushed
⦁ bunch of fresh parsley finely chopped
⦁ 1 can of lentils drained
⦁ 1/2 cup of broth
⦁ 500 grams of baby spinach
⦁ 250 ml of sour cream
⦁ 2 tablespoons of mustard
⦁ 500 grams of cod cut into pieces

In a deep frying pan fry the carrot and zucchini . Add onion and saute with carrot and zucchini for 10 min. Add the broth. Put dried tomatoes. Stir time to time.Cook long enough to reduce some liquid. Add garlic. Season with salt and pepper. Put the spinach. Simmer for 2 minutes. Add lentils, sour cream and mustard. At the end add the cooked and peeled broad beans. Mix carefully. Finally, add the cod and simmer together for about 30 minutes under a cover.