Drugie dania

Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem

Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem to propozycja na danie obiadowe, gdzie ryba podana jest z wyrazistym sosem musztardowym. Sos z cukinią ,  szpinakiem, soczewicą i bobem wykończony śmietaną. Całość podana z ryżem. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na rybę

  • 2 marchewki posiekane w plasterki
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 100 gramów bobu (ugotowanego i obranego ze skóry)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • pęczek świeżej pietruszki posiekanej
  • 1 puszka soczewicy
  • 1/2 szkl bulionu
  • 500 gramów młodego szpinaku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 500 gramów dorsza pokrojonego w kawałki

Sposób wykonania / Instructions:

Na rybę

  • Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Cukinię pokroic w plasterki. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni podsmazyc marchewkę i cukinię. Dodać cebule i poddusić razem z marchewką i cukinią. Dodać bulion.Wrzucic suszone pomidory. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Pod koniec dodac ugotowany i obrany bób.Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać dorsza i dusić razem całość około 30 min.