Drugie dania

Dorsz w sosie pomarańczowym

Dorsz w sosie pomarańczowym. Często jadam rybę skropioną sokiem z cytryny, więc pomyślałam, że sos pomarańczowy będzie dobrym dodatkiem do dorsza. Nie pomyliłam się. Sos jest lekko kwaskowy, ale też delikatnie słodkawy i ostry, dzięki dodatkowi ostrej papryki. Dodatek przypraw i sosu rybnego świetnie razem współgra.  U mnie dorsz podany z aromatyczną sałatka z buraków i czerwonym kuskusem.

 

⦁ 3/4 szklanki puree ze zblendowanych pomarańczy
⦁ 5 łyżek marmolady pomarańczowej
⦁ 2 łyżeczki kurkumy w proszku
⦁ 1 łyżka octu winnego
⦁ 1/2 łyżeczki czerwonej , ostrej papryki w proszku
⦁ 1/2 łyżeczki tymianku
⦁ 2 łyżeczki tartego imbiru
⦁ 3 łyżki masła
⦁ sos rybny opcjonalnie

Przygotowanie

W małym garnuszku zagotować składniki : puree pomarańczowe, marmoladę pomarańczową, kurkumę, ocet, paprykę, tymianek i imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować , odstawić z ognia. Wlać sos rybny. Dodać masło i mieszając roztopić.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Sałatka
⦁ 1 upieczony lub ugotowany burak
⦁ 1/4 pora ( zielona część )
⦁ 2 śliwki węgierki
⦁ 1/4 łodygi rabarbaru
⦁ 1/4 łodygi selera naciowego
⦁ sól, świeżo zmielony pieprz

Dressing
⦁ miód
⦁ ocet balsamiczny
⦁ sok z cytryny
⦁ oliwa

Burak, węgierki, rabarbar i seler naciowy pokroić w kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z dressingiem.

Dorsza podawać z sosem pomarańczowym i sałatką. U mnie dodatkowo kuskus gotowany w soku buraczanym.