Drugie dania Uncategorized

Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo

Składniki:

  • Filet z dorsza 400 g
  • Cebulka perłowa kilka sztuk
  • Cytryna 1 sztuka
  • Oliwki zielone kilka sztuk
  • Oliwki czarne kilka sztuk
  • Olej rzepakowy
  • Kolendra cała w zaiernkach
  • Gorczyca
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy ziarnisty
  • Swieża kolendra do dekoracji

Sos chorizo

  • Chorizo 150 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Pietruszka 2 sztuki
  • Papryka 3 sztuki (różne kolory )
  • Pomidory z puszki ( 2 opakowania )

Wykonanie
Sos chorizo:
Na suchą patelnię wsypujemy kolendrę i gorczycę. Kiedy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy olej.
Z chorizo zdejmujemy osłonę, rozdrabniamy kiełbasę palcami i przekładamy na patelnię z przyprawami. Smażymy do momentu aż chorizo zabarwi olej na pomarańczowo. Cebulę, pietruszki oraz papryki kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodajemy całe opakowanie papryki słodkiej oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut.
Dorsza dzielimy na spore kawałki i na 2-3 minuty przed końcem duszenia przekładamy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką ostrą. Dodajemy oliwki i cebulkę perłową. Na koniec posypujemy startą skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Jako dodatek ,można podać zapiekane ziemniaki z pieczarkami .

 

Dorsz 13.jpg

Dorsz 15 (2)

Dorsz 17 (2).jpg

index