Składniki:
- Filet z dorsza 400 g
- Cebulka perłowa kilka sztuk
- Cytryna 1 sztuka
- Oliwki zielone kilka sztuk
- Oliwki czarne kilka sztuk
- Olej rzepakowy
- Kolendra cała w zaiernkach
- Gorczyca
- Papryka słodka mielona
- Papryka ostra mielona
- Sól morska
- Pieprz kolorowy ziarnisty
- Swieża kolendra do dekoracji
Sos chorizo
- Chorizo 150 g
- Cebula 1 sztuka
- Pietruszka 2 sztuki
- Papryka 3 sztuki (różne kolory )
- Pomidory z puszki ( 2 opakowania )
Wykonanie
Sos chorizo:
Na suchą patelnię wsypujemy kolendrę i gorczycę. Kiedy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy olej.
Z chorizo zdejmujemy osłonę, rozdrabniamy kiełbasę palcami i przekładamy na patelnię z przyprawami. Smażymy do momentu aż chorizo zabarwi olej na pomarańczowo. Cebulę, pietruszki oraz papryki kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodajemy całe opakowanie papryki słodkiej oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut.
Dorsza dzielimy na spore kawałki i na 2-3 minuty przed końcem duszenia przekładamy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką ostrą. Dodajemy oliwki i cebulkę perłową. Na koniec posypujemy startą skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Jako dodatek ,można podać zapiekane ziemniaki z pieczarkami .