Drugie dania

Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem – Cod in sauce with spinach and chickpeas

Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem. Ryba podana w towarzystwie gestego, aromatycznego sosu z ciecierzycą i szpinakiem. Sos wykończony śmietanką. Całość podana z ryżem.

 

⦁ 4 kawałki dorsza
⦁ 500 gram szpinaku
⦁ 2 marchewki
⦁ 200 gram ciecierzycy z puszki
⦁ 1/4 łyżeczki soli
⦁ 1/4 łyżeczki pieprzu
⦁ 1 łyżka oleju kokosowego
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 1 chili pokrojone na małe kawałki
⦁ 300 ml bulionu
⦁ 2 łyżki soku z limonki
⦁ 1 łyżka poszatkowanej kolendry
⦁ opcjonalnie kminek, czerwona słodka papryka i granulowany czosnek
⦁ 1/2 łyżeczki płatków chili
⦁ 300 ml śmietany 30 %
⦁ szczypta kurkumy

Na tłuszczu umieścić marchewkę pokrojona w talarki. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusić do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać śmietankę. Wymieszać. Dodać kawałki dorsza i całość wstawić do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
Można podawać z ryżem.

ENGLISH VERSION 

⦁ 4 pieces of cod fillet
⦁ 500 grams of baby spinach
⦁ 2 carrots sliced
⦁ 200 gram of canned chickpeas
⦁ 1/4 teaspoon of salt
⦁ 1/4 teaspoon of pepper
⦁ 1 tablespoon of coconut oil
⦁ 1 red onion finely chopped
⦁ 1 chili cut into small pieces
⦁ 300 ml vegetable broth
⦁ 2 tablespoons of lime juice
⦁ 1 tablespoon of chopped coriander
⦁ pinch of cumin, red sweet pepper and powdered garlic
⦁ 1/2 teaspoon of chili flakes
⦁ 300 ml single cream
⦁ a pinch of turmeric
In a large pre-heated frying pan put the carrot. Saute over medium heat a few minutes, then add the diced onion and saute for 5 min.. Add the spinach and sauté with the carrot and onion. Once wilted, season with spices . Add drained chicpeas. Remove the content to a casserole dish. Add broth and lime juice . Simmer for few minutes. Add the single cream. Stir. Add pieces of cod and put in the oven (180 C) for about 30 min without cover until the sauce has slightly reduced.