Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem. Ryba podana w towarzystwie gestego, aromatycznego sosu z ciecierzycą i szpinakiem. Sos wykończony śmietanką. Całość podana z ryżem.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 35 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem
- 4 kawałki dorsza
- 500 gramów szpinaku
- 2 marchewki
- 200 gramów ciecierzycy z puszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 chili pokrojone na małe kawałki
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka poszatkowanej kolendry
- opcjonalnie kmin rzymski (czerwona słodka papryka i granulowany czosnek)
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 300 ml słodkiej śmietany do sosów
- szczypta kurkumy
Sposób wykonania / Instructions:
- Na tłuszczu umieścić marchewkę pokrojona w talarki. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusić do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać śmietankę. Wymieszać. Dodać kawałki dorsza i całość wstawić do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
- Można podawać z ryżem.