Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz w zielonym sosie curry podawany z kuskusem, awokado i jajkiem marynowanym w burakach

Do tego dania zainspirował mnie znajomy z jednej z grup kulinarnych do których nalezę. Facet w taki sposób prezentuje ugotowane przez siebie potrawy, ze człowiek czasem aż liże wyświetlacz.  I tak się zgadaliśmy na temat gotowania, ze padło hasło, ze koniecznie muszę zrobić sos thai green curry. I już tym oto sposobem stałam przy garach i gotowałam 🙂 W trakcie gotowania dopiero uświadomiłam sobie, ze ja przecież już jakiś czas temu robiłam podobny sos ale bez dodatku sosu rybnego, którego użyłam w tej wersji. Matko Boska i wszyscy święci trzeba mi było mówić od razu żeby ten sos rybny wlać tylko do pozostałych składników a nie wtykać nos w butelkę i wąchać. Zapach mnie już na dzień dobry o mało co nie powalił z nóg .Ledwo się mogłam podnieść z posadzki. Nauczka na przyszłość . Otwierać sos rybny, zatykać nos i szybko wlewać do garnka . Jeszcze szybciej mieszać żeby sos rybny połączył się z reszta produktów i wtedy dopiero można oddychać. Dobrze ze tego zapachu nie czuć w samym thai green curry bo świeża kolendra świetnie sobie radzi z wyeliminowaniem tego zapachu . Sam sos jako dodatek do ryby poezja. Dziękuje za inspiracje i polecam odwiedzić utalentowanego kolegę  Moje Wariacje

Sos green thai

  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/4 cebuli
  • 30g świeżego imbiru
  • Sok wyciśnięty z polowy cytryny
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać  do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego ( gęstą część ). Doprawić do smaku solą. Gotować ok 20 minut, często mieszając do odparowania sosu. Przed podaniem można przetrzeć przez sitko

Kuskus

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1/2 puszki passaty pomidorowej
  • mała garść świeżego , posiekanego oregano
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 200g dużego kuskus
  • garść posiekanej pietruszki

 

Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zaczynie się  karmelizować. Dodać pastę tagine, pół puszki  passaty, odrobinę soku z cytryny, oregano, miód i kostkę rosołową. Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem.

Dodać kuskus i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 min

Dorsz  

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

Podawać z dowolnymi dodatkami

U mnie awokado , jajko marynowane w zalewie z buraków i rukiew wodna

P1015528-2.jpg