Dorsz z czerwonym kaszotto i zieloną sałatką . Pomysł na smaczne i zdrowe danie. Aromatyczne, burakowe kaszotto z dodatkiem zielonej sałatki, w której mamy bób, awokado, szparagi i sałatę. Całość sałatki wykończona miodowo musztardowym dressingiem. Na talerzu jest nie tylko kolorowo ale jest tez smacznie.
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na risotto
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 150 gr kaszy pęczak
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku buraczanego
- 1/4 szklanki czerwonego wina.
- czerwona papryka i kurkuma do smaku
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Dressing :
- 2 łyżeczki musztardy gruboziasrnistej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Na sałatę
- 1/4 główki sałaty
- 50 gr ugotowanego i obranego bobu
- pęczek ugotowanych szparagów
- awokado
Sposób wykonania / Instructions:
Na risotto
- Na głebokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucic pokrojone w kostke jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchą kaszę. Podsmażyć, pozwalając żeby kasza wchłonęla przyprawy i smak z patelni.
- Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
- Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować kaszę bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana ( ok. 30 minut). Doprawić solą i pieprzem.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
Na sałatę
- Poszarpane liście sałaty połączyć z bobem, ugotowanymi na parze szparagami ( poktojonymi na mniejsze kawałki ) i awokado pokrojonym w plastry.
Dressing :
- W niewielkim słoiku umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Zmiksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
- Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli.