Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z konfiturą żurawinową i zasmażaną brukselką podawany z kuskusem

Ja jestem ten specyficzny przypadek , że z rybą nam średnio po drodze . Nie wiem kiedy się to zaczęło i co mnie zraziło do ryby . Odkąd zaczęłam prowadzić bloga , zaczęłam też częściej korzystać z ryby w kuchni . Wypadałoby przynajmniej znać smak tego , co się gotuje . Wiedzieć czy trzeba przyprawić , czy już się przesoliło . Spróbowałam swojego dania i mogę z czystym sumieniem polecić . Bardzo mi smakuje połączenie ryby z podsmażaną brukselką i konfiturą żurawinową  , która poprzez swoją kwaskowatość świetnie się spisuje w tym duecie z brukselką

 

Na brukselkę

  • brukselka 300 g
  • cebula czerwona 1
  • śliwki suszone 50 g
  • ma

Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła

Na konfiturę żurawinową

  • świeża żurawina 500 gram
  • czerwone wino 200 ml
  • cynamon
  • skórka i sok z pomarańczy
  • cukier puder 100 gram

Rozgrzać lekko patelnię  i rozpuścić na niej cukier puder. Kiedy zacznie brązowieć rozprowadzić go drewnianą łyżką i dodać żurawinę. Wlać wino, sok z pomarańczy .Doprawić cynamonem  Gotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem.

 

Dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

Podawać dorsza na zasmażanej brukselce z dodatkiem konfitury z żurawiny i kuskusem