Drugie dania Dania bezmięsne Dania rybne Uncategorized

Dorsz z kuskusem I zasmażanymi burakami

Składniki

Dorsz

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku.Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

Buraki zasmażane

  • 600 g małych buraków
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku

 

Buraki wyszorować i upiec w piekarniku(około 45 – 60 minut).  Każdego buraka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec w 190 stopniach C przez około 1 godzinę (małe buraczki), większe można przekroić i piec przez ok. 1 i 1/2 godziny. Można też gotować buraki na parze lub w specjalnych garnkach bez użycia wody, żeby zachować smak

Buraki obrać i pokroić w kostkę.Na tarce  zetrzeć jabłko.Przygotować około 200 ml wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie na oleju lekko ją przyrumienić na dużej patelni. Mieszając  dodać mąkę, a następnie jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.

Następnie ciągle mieszając, dodawać buraki, doprawić solą i w razie potrzeby uzupełnić wodą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można doprawić odrobiną soku z cytryny.

Kuskus

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki pasty tagine

tagine-pastas

  • 1/2 puszki passaty pomidorowej
  • mała garść świeżego , posiekanego oregano
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 200g dużego  kuskus
  • garść posiekanej  pietruszki

Rozgrzać oliwę na patelni . Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zaczynie się  karmelizować. Dodać pastę tagine, pół puszki  passaty , odrobinę soku z cytryny, oregano , miód i kostkę rosołową .Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem
Dodać kuskus i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 min

Dorsza podawać z kuskusem i burakami

P1012546.JPG