Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z patelni w sosie z białego wina , pomidorów I papryki z nuta bazylii

Przepis znaleziony na jednym z angielskich blogów. Ja już pisałam nie raz , ze my sie z ryba nie za bardzo lubimy. Ale ta rybę nawet ja polubiłam. To zasługa tego sosu na winie 😉  I towarzystwa pomidorów i papryk . Jest naprawdę smacznie

Na sos z białego wina, pomidorów i bazylii:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 500 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pol
  • Kilka sztuk suszony pomidorów
  • Papryki mini czerwone i żółte ok 4 sztuk
  • 1/4 szklanki półwytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu czarnego

 

Na dorsza

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 funtów świeżego dorsza, pokroić w 4 filety
  • Sól i pieprz

Na sos z białego wina , pomidorów i bazylii
Rozgrzać olej na dużej  patelni na średnim ogniu. Dodać pokruszone płatki papryki,  czosnek  i smażyć przez 1 minutę. Dodać papryki.Następnie dorzucić pomidory koktajlowe  i suszone. Dusic , mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie nadal będą miały  swój kształt( około 12 minut). Dodać białe wino, wymieszać i pozostawić do uzyskania odparowania i uzyskania gęstszej konsystencji . Dorzucić bazylie , sok cytrynowy, , sol i pieprz. Gotować  przez 2 minuty.

Na osobnej patelni rozgrzać olej . Dorsza  z dwóch stron przyprawić sola solą i pieprzem. Smażyć na nieprzywierającej patelni przez około 5 min . Przełożyć dorsza na patelnie z sosem i dusić razem przez kolejne 5 min
P1015806.jpg

P1018100.JPG

P1015840.JPG

źródło inspiracji

Pan-Seared Cod in White Wine Tomato Basil Sauce