Drugie dania

Dorsz z pikantną ciecierzycą i humusem z suszonymi pomidorami – Cod with spicy chickpeas and humus with dried tomatoes

Dorsz z pikantną ciecierzycą i humusem z suszonymi pomidorami. Aromatyczna ryba w towarzystwie chrupiącej, pikantnej ciecierzycy z dodatkiem humusu zaostrzonego suszonymi pomidorami. Całość podana z chlebem pita.            

 

⦁ 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki )
⦁ 200 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki )
⦁ 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
⦁ 12 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
⦁ 1 łyżka pasty TAHINI
⦁ 3 ząbki czosnku przeciśniete rzez praskę
⦁ 1 cytryna
⦁ 1/2 łyżeczki suszonego oregano
⦁ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Wszystkie składniki umieścić blenderze i zmiksować na gładką masę. W razie konieczności dodać zalewy z ciecierzycy, żeby było łatwiej miksować. Można tez dodać trochę wody, jeśli pasta będzie za gęsta. Przełożyć do słoiczków, Na wierzch ułożyć kilka pokrojonych na kawałki. Zaląc oliwą z suszonych pomidorów i wstawić do lodówki.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Pikanta ciecierzyca

Składniki:

⦁ 400 g ugotowanej ciecierzycy ( może byc z puszki )
⦁ ok. 3 łyżki sosu sojowego
⦁ 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
⦁ 2 łyżeczki słodkiej papryki
⦁ 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
⦁ 1/2 łyżeczki kurkumy
⦁ 1/2 łyżeczki curry, pieprz do smaku
⦁ oliwa
Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Dodać ciecierzycę, sos sojowy , posypać wszystkimi przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

Rybę podawać z chlebem pita, humusem, pikantną ciecierzyca i marchewkami

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 200 g cooked chickpeas (can be from the can)

⦁ 200 grams of boiled white beans (can be from a can)

⦁ 1 tablespoon of dried tomato oil

⦁ 12 dried tomatoes cut into smaller pieces

⦁ 1 tablespoon TAHINI paste

⦁ 3 cloves of garlic crushed

⦁ 1 lemon juice

⦁ 1/2 teaspoon of dried oregano

⦁ 1/2 teaspoon of cumin

Put all the ingredients into the blender and blend to a smooth paste. If necessary, add chickpea brain to mix easier. (no tutaj to ja nie wiem o co chodzi, dodaj mozg ciecierzycy?) You can also add some water if the paste will be too thick. Put them into the jars, put a few dried tomatoes on top. Drizzle over the dried tomato oil and put in the fridge.

⦁ Cod fillet 2 pieces

⦁ garlic 4 cloves

⦁ lemon 1 piece

⦁ olive oil 2 tbsp

⦁ pepper

⦁ salt

⦁ thyme

⦁ ginger

⦁ dill

Heat the oven to approximately 180 ° C. Clean the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminium foil with olive oil. Put a fish in the foil and wrap it well. Bake for about 20 minutes.

Savoury chickpeas

Components:

⦁ 400 g cooked chickpeas (can be from the can)

⦁ 3 tablespoons of soy sauce

⦁ 1 teaspoon of crushed garlic,

⦁ 2 teaspoons of paprika

⦁ 1/2 teaspoon of hot red pepper

⦁ 1/2 teaspoon of turmeric

⦁ 1/2 teaspoon of curry, pepper to taste

⦁ oil

Preparation:

Drain the chickpeas and dry with a paper towel.

Heat a small amount of oil in a frying pan. Add chickpeas, soy sauce, sprinkle with all the spices. Mix everything thoroughly, fry for about 3 minutes, stirring occasionally.

Serve the fish with pita bread, humus, spicy chickpeas and carrots