Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z puree z zielonego groszku I sałatką z soczewicy

 

 

Dorsz  

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza. 

Pure z groszku

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku, posiekany

Groszek ugotować do  ale uważając żeby  zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Używając  blendera zetrzeć  na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z soczewicy

  • soczewica 200 gram z puszki
  • granat ziarna 150 gram
  • zielony groszek

 

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.Połączyć z soczewica , granatem i zielonym groszkiem

P1017136.JPG