Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z sałatką ciecierzycy i kuskusem.

 

Ja już nie raz pisałam, że z rybą mi jakoś nie po drodze. Próbowałam odczarować rybę pyszną sałatką z ciecierzycy, buraka, marchewki, soczewicy, dyni i dodatku fig. Myślę, że mi się udało, bo nawet ja zjadłam obiad z przyjemnością. 

Na dorsza
⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na sałatkę
Wcześniej podgotować marchewkę oraz upiec buraka i dynię w kostce.
⦁ 2 marchewki
⦁ 1 duży ugotowany/upieczony burak
⦁ upieczona w kostce dynia
⦁ 100 gram ciecierzycy z puszki
⦁ 100 gram soczewicy z puszki
⦁ 3 figi
⦁ 2 łyżki miodu
⦁ 2 łyżki masła
⦁ kawałek świeżego imbiru
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ 2 łyżki octu balsamicznego
Na patelni rozpuścić masło z miodem i imbirem. Dodać podgotowaną lekko marchewkę oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Dorzucić upieczoną dynię . Wymieszać. Następnie dodać soczewicę i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ocet balsamiczny. Przemieszać i razem podsmażyć. Pod koniec dodać figi.

Dorsza podawać z sałatką i kuskusem.

P1013568.JPG

P1013572.JPG

P1013573.JPG