Drugie dania

Dorsz z sałatką z cukinii i gruszki

Dorsz z sałatką z cukinii i gruszki. Szybka  w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka z cukinii, gruszki , chrupiącego jabłka, selera naciowego, ogórka i fig. Sałatka podana z dorszem z piekarnika.

 

⦁ 1 cukinia pokrojona w słupki
⦁ 1 gruszka umyta , pokrojona w słupki
⦁ 1 jablko umyte, pokrojone w słupki
⦁ 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w słupki
⦁ 1/2 ogórka pokrojonego w słupki
⦁ świeża pietruszka dorbno pokrojona
⦁ 4 figi pokrojone w plasterki
⦁ 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
⦁ 1 łyżka ziaren dynii
⦁ majonez musztarda
⦁ sol
⦁ pieprz

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem i musztardą.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.