Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z sosem chimichurri, karmelizowanymi marchewkami i gotowaną fasolką szparagową

 

Dorsz  

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

 

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki listków oregano
  • 1/4 szklanki listków kolendry
  • 1 i 1/2 ząbka czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebulka szalotka
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
  • sól morska i grubo zmielony pieprz

 

W blenderze umieścić  natkę pietruszki,  liście oregano i kolendry. Dorzucić obrany czosnek, pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodać pokrojoną na plasterki cebulkę. Do warzyw wlać oliwę, sok z cytryny, ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować pozostawiając drobne kawałki składników.

Składniki

  • Kilka marchewek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ łyżeczki miodu
  • ¼ szklanki wody

Marchewki umyć. ( Ja marchewek nie obieram tylko myję szczoteczką )
Na patelni rozgrzać masło i chwilę poddusić na nim marchewki.
Dodać trochę wody, dodać miód i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości . ściągnąć przykrywkę i odparować wodę

 

Dodatkowo

  • 200 gram ugotowanej fasoli szparagowej

 

Dorsza podawać z sosem chimichurri, karmelizowanymi marchewkami i ugotowaną fasolą szparagową

P1014307.JPG

 

P1014309.JPG

P1014318.JPG

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_chimichurri/przepis.html