Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Dorsz z warzywnym ragout

 

Składniki

  • filet z dorsza 600g
  • masło klarowane 5 łyżek
  • szalotka 2sztuki
  • cukier drobny 1łyżka
  • mąka pszenna 1łyżka
  • bulion warzywny 250 ml
  • gruszka 1 sztuka
  • ogórek zielony ½ sztuki
  • zielona papryka 1 sztuka
  • bakłażan ½ sztuki
  • ziemniak słodki1sztuka
  • małe marchewki 4 sztuki
  • granat ½
  • figi 2 sztuki
  • ocet jabłkowy 1łyżka
  • musztarda francuska 3łyżki
  • olej do smażenia
  • kolendra cała
  • koperek suszony
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku.
Szalotki pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach klarowanego masła. Dodać całe ziarna kolendry. Następnie dodać 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wlać bulion  warzywny, zagotować do uzyskania konsystencji sosu.

Gruszki obrać ze skóry, pokroić w  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry i dodać  na patelnię. Ogórka pokroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i też dodać na patelnię . Bakłażana i paprykę  pokroić w kostkę i dorzucić do reszty . Dodać ocet jabłkowy. Poddusić całość przez krótką chwilę, a następnie dodać 3 łyżeczki musztardy francuskiej . Doprawić przyprawami

Małe marchewki ugotować w wodzie i podsmażyć na patelni

Dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na drugiej patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

Słodkiego ziemniaka pokroić na  plasterki. Usmażyć chipsy ziemniaczane na złoty kolor (ok. 2-3 minut). Usmażone chipsy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dorsza podawać na  warzywnym ragout z z ziemniaczanymi chipsami , marchewką , granatem i figami .

P1011818.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/385506/doradca-smaku-v-dorsz-z-ragout-z-zielonego-ogorka-odc.-12.html