Drugie dania Dania rybne

Dorsz z zieloną sałatką

Dorsz z zieloną sałatką. Czasem trzeba zjeść coś zdrowego stąd propozycja na sałatkę z soczewicą, brokułem, żółta papryką, koprem włoskim i orzechami laskowymi. Samo zdrowie. Do tego smacznie, więc nie ma c kręcić nosem, że tyle zieleniny. Ta zielenina to dla naszego dobrego samopoczucia i zastrzyku energii.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • 1/2 kopru włoskiego pokrojonego w paski
  • sałata
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • 1 czerwona cebula pokrojona w paski
  • jajko ugotowane
  • zielony ogórek pokrojony w plastry
  • 50 gramów soczewicy z puszki
  • garść prażonych orzechów laskowych

Dressing

  • 4 czubate łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na rybę

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki sałatki wymieszac w misce i przed podaniem posolić, dodac swieżo mielony pieprz i polac dressingiem

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.