Drugie dania Dania rybne

Dorsz z zieloną sałatką

Dorsz z zieloną sałatką. Czasem trzeba zjeść coś zdrowego stąd propozycja na sałatkę z soczewicą, brokułem, żółta papryką, koprem włoskim i orzechami laskowymi. Samo zdrowie. Do tego smacznie, więc nie ma c kręcić nosem, że tyle zieleniny. Ta zielenina to dla naszego dobrego samopoczucia i zastrzyku energii.

 

⦁ kilka różyczek ugotowanego brokuła
⦁ 1/2 kopru włoskiego poszatkowanego
⦁ sałata
⦁ 1 żółta papryka pokrojona w paski
⦁ czerwona cebula pokrojona w piórka
⦁ jajko ugotowane
⦁ zielony ogórek pokrojony w plastry
⦁ 50 gram soczewicy z puszki
⦁ garść prazonych orzechów laskowych

Dressing

⦁ 4 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
⦁ 3 łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
⦁ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
⦁ 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Wszystkie składniki sałatki wymieszac w misce i przed podaniem posolić, dodac swieżo mielony pieprz i polac dressingiem

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.