Drugie dania

Dorsz zawinięty w szynkę parmeńską, w sosie mango.

Prawdę powiedziawszy trochę się bałam co z tego eksperymentu wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie. Sos mango z dodatkiem imbiru oraz sosu rybnego fajnie współgra z dorszem owiniętym w szynkę parmeńską. Całość podawana z plastrami dyni piżmowej.

Sos mango 

⦁ 1 mango
⦁ 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
⦁ 1 łyżka soku z limonki
⦁ 1/2 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 2 łyżeczki startego imbiru
⦁ 1 łyżeczka oliwy
⦁ 1 łyżeczka sosu rybnego

Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku .Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.

Na dorsza

⦁ 2 filety dorsza po ok. 150 g
⦁ 2 – 4 plasterki szynki parmeńskiej

Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka ułożyć dorsza i obwinąć go szynką.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 – 4 minuty z każdej strony.

Podawać z plastrami dyni pieczonej w piekarniki i szparagami.

P1014510.JPG

P1014515.JPG