Śniadanie

Drożdżowe ślimaczki z paprykowym pesto

Drożdżowe ślimaczki z paprykowym pesto. U mnie w domu te drożdżowe bułeczki są częstym gościem. Zmienia się tylko nadzienie. Tym razem z domowej roboty paprykowym pesto. Wyrazisty smak w połączeniu z drożdzowym ciastem

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pesto z pieczonej papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 120 g orzeszków pini
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść startego parmezanu

Na ciasto drożdzowe

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo

  • 1 opakowanie kremowego (białego sera typu philadelphia)

Sposób wykonania / Instructions:

Pesto z pieczonej papryki

  • Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
  • Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem

Na drożdzowe ciasto

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
  • Przygotowany prostokąt posmarować pesto i posmarować serkiem philadelphia.Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na równe 10 części. Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .

Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.