Śniadanie Bułeczki drożdżowe Uncategorized

Drożdżowe Ślimaczki z sosem pomidorowym , pieczarkami i oliwkami – Pizza rolls with tomato sauce, mushrooms and olives ( English version below )

 

Dobre na śniadanie ,  na przekąskę między posiłkami czy do pracy . Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i oliwkami . Posmarowane sosem pomidorowym  . Ja lubię ciasto drożdżowe pod każdą postacią .

Ciasto na pizzę

  • woda 150  ml
  • mleko 80 ml
  • mąka pszenna 500 gra1
  • olej  200 ml
  • drożdże świeże 50 g lub suche 25 g
  • cukier drobny 1 łyżka

 Sos pomidorowy

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • suszone oregano
  • świeża bazylia

Dodatki

  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • Garść oliwek
  • 150 g tartego go parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową . Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie , dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu

 

Sos pomidorowy

Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić do smaku .Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na gładki sos.

Międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki na talarki i udusić na oleju . Nadmiar soku z pieczarek odlać .

Wyrośnięte ciasto wyłożyć je na stolnicę i krótko wyrobić . Uformować kulę . Rozwałkować na duży prostokąt

 

Na cieście rozsmarować sos pomidorowy . Na wierzch zetrzeć ser, posypać suszonym oregano .Wyłożyć farsz pieczarkowy i pokrojone w plasterki oliwki

Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na mniejsze części  . Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia . Odstawić do  wyrośnięcia na ok. 30 minut . Posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec  w nagrzanym do 220 C piekarniku przez  ok 12 minut

 

ENGLISH VERSION

  • 150 ml water
  • 80 ml milk
  • 500 gram bread flour
  • 200 ml oil
  • 25 g of instant (dry) yeast
  • 1 tablespoon sugar

Tomato sauce

  • 1 teaspoon olive oil
  • 1/2 garlic clove
  • 1/4 onion
  • 300 ml tomato purée (passata)
  • dried oregano
  • fresh basil

Additionally

  • 200 grams of mushrooms
  • 1 onion
  • a handful of olives
  • 150 g grated parmesan cheese
  • 1/2 teaspoon dried oregano

All the ingredients for the dough should be at room temperature. Mix flour with dry yeast. Add the remaining ingredients and combine together. Knead the dough until it becomes soft and flexible. Shape into a ball and place to prove it in a lightly floured bowl. Let it stand in a warm place, covered with a kitchen towel to at least double its volume (this will take about 1.5 hours).
If using a bread machine: place all ingredients in a machine in this order: first liquids, then powders, and add dry yeast at the end. Set a program to kneading and rising dough. After completing the program (1.5 h), remove the dough briefly to form. Then proceed according to the above recipe.

Tomato sauce

In a frying pan sauté together chopped garlic and onion. Add the puree/passata and season to taste. Simmer for approx. 10 minutes. Add a few leaves of basil and blend to a smooth sauce.

Meanwhile, slice the onion and mushrooms fry lightly. Drain away any juice from mushrooms.

Place your risen dough on a pastry board and briefly kneed. Shape the dough into a ball and using a rolling pin, roll it out into a large rectangle. Spread tomato sauce on dough, on top grate the parmesan and sprinkle with dried oregano. Spread over fried mushrooms and sliced olives.
Roll the dough into a roll and cut into smaller , 2 cm slices. Place each slice flat on a large baking tray lined with baking paper. Preheat the oven to 220 C .Before placing in your pizza rolls  the oven allow to rise for approx. 30 minutes. Brush them with beaten egg and bake for about 12 minutes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1013713-2.jpg

P1013719-2.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA