Ciasta

Drożdzówki z serem i czereśniami

Drożdzówki z serem i czereśniami. Już tak dawno nie robiłam bułeczek drożdzowych, że za nimi zatęskniłam. Zamarzył mi sie zapach ciasta drożdżowego więc postanowiłam zrobic moje ulubione bułeczki z nadzieniem serowym i pięknymi, dojrzałymi czereśniami

Ilość porcji / Servings – 14
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na masę serową:

  • 1/4 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki budyniowego proszku

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła (roztopionego)

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
  • 500 g czereśni przekrojonych na pół i wydrylowanych

Sposób wykonania / Instructions:

Na masę serową:

  • Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać

Na ciasto drożdzowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego a na wierzch ułożyć czereśnie. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki