Śniadanie Ciasta

Drożdżówki z serem i pomarańczową marmoladą

Drożdżówki z serem i pomarańczową marmoladą . Ciasto drożdzowe z dodatkiem dyniowego puree. Drożdzówki sa bardzo miękkie i świetnie smakują z nadzieniem serowym i lekko goryczkową marmolada z pomarańczy. Idealne na śniadanie z kubkiem mleka.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na bułeczki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka (letniego)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1/4 łyżeczki soli

Na nadzienie serowe

  • 400 g mielonego twarogu lub sera philadelphia
  • 1 budyn waniliowy
  • 120 g cukru pudru
  • 30 g masła

Dodatkowo

  • 1 słoiczek marmolady pomarańczowej

Sposób wykonania / Instructions:

Na bułeczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Zarobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobic kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym aż podwoi objętość (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Na nadzienie serowe
  • Twaróg włożyć do miski, dodać budyn, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu rozsmarować nadzienie serowe a potem marmoladę pomarańczową
  • Zwinąć jak roladę, pokroić ostrym nożem w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC i przez około 13 minut

Metoda dla tych co uzywają maszyny do chleba

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.