Ciasta Ciasta drożdżowe

Drożdżowy wieniec z powidłami śliwkowymi

 

Składniki
Powidła

  • 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
  • 1 opakowanie śliwek suszonych (150 g), pokrojonych
  • sok z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej + trochę mąki do posypania kruszonki
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko, rozmiar M

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdzy suszonych
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka podgrzanego do 40°C
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • 1 białko jaja
  • cukier puder i mleko do zrobienia lukru na ciasto

Wykonanie

Powidła

Suszone śliwki, powidła i sok z pomarańczy gotujemy douzyskania gestej masy . Dodajemy cynamon do smaku .Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie
Kruszonka
Z podanych składników w miseczce robimy kruszonkę na ciasto
Ciasto drożdzowe

Drożdże mieszamy z cukrem , do uzyskania płynnej konststencji . Dodajemy ciepłe mleko . Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i do niego wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Odstawiamy na bok , przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrosniecia rozczynu około 15 – 20 min

Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto . Dodajemy rozpuszczone masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy żeby podwoiło objętość .
Wyrosnięte ciasto posypujemy mąką .Wykładamy na blat i rozwałkowujemy na duży , cienki prostokąt . Powidła wykładamy na rozwałkowane ciasto i rozmarowujemy po powierzchni .Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony tak , żeby przykryc całe powidła .Ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż, na pół , zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą.
Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy splecione ciasto tworząc wieniec. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na ok 30 min . Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C . Upieczony wieniec polewamy wcześniej przygotowanym lukrem
Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.

 

Drozdzowe 3 (2).jpg

Drozdzowe 8

Drozdzowe 9.jpg

P7039161 (2).JPG

P7039173 (2).JPG

P7039174 (2).JPG