Pierś z kaczki z sosem jabłkowym. Na bogato, bo sos jabłkowy wzbogacony rumem, brązowym cukrem i cynamonem, co daje nam bardzo przyjemny wyrazisty smak. Wszystko podane z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Petarda.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Sos jabłkowy
- 3 jabłka pokrojne w kostkę
- 140 g masła
- 50 ml spiced rum
- 3 łyzeczki brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- woda opcjonalnie
Na kaczkę
- 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)
Na ryż
- 200 gram ryzu arborio
- 400 ml mleka kokosowego
- szczypta soli do smaku
Sposób wykonania / Instructions:
Sos jabłkowy
- Na gorącej patelni rozpuścic połowe masła. Na masło wrzucic pokrojone w kostke jabłka i dusic kilka minut. Wlac rum i smażyc kolejne kilka minut. W razie koniecznosci podlewać wodą, zeby sie nie przypaliło. Dodac sok z cytryny. Dusic do momentu az jablka będa miekkie. Uwazac zeby sie nie rozpadly.Pod koniec dodac druga polowe masla i razem chwilę podusic, mieszajac
Na kaczkę
Przygotowanie
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na ryż
- Ryz ugotowac na mleku kokosowym
- Piers z kaczki podawać z ryzem i sosem jabłkowym. U mnie dodatkowo plastry cukini zmieszane z chemurolla



