Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym. Soczysta pierś z kaczki z kwaskowym i lekko słodkim sosem pomarańczowym wzbogaconym czosnkiem podana z sałatką z buraka i śliwek węgierek
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos pomarańczowy
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku, obrane i rozbite
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- miód opcjonalnie
- Na kaczkę:
- 2 piersi kaczki ze skórką, każda po ok. 200 – 250 g
Na sałatkę
- 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w drobna kostkę
- 4 śliwki węgierki pokrojone w drobną kostkę
- garść ziaren granaty
- garść poszatkowanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos pomarańczowy
- Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
- Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.
Na kaczkę:
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na sałatkę
- W miseczce umieścić musztardę z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i sok z cytryny i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Przyprawić
- Burak, śliwki, granat i pietruszkę połączyć z sosem.


