Drugie dania

Kaczka z rabarbarowym chutney

Kaczka z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney świetnie odnajduje się w towarzystwie kaczki i podkreśla jej smak.  Chutney jest lekko słodkawy i kwaskowy, co fajnie uzupełnia smak mięsa. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, z dodatkiem rabarbaru, truskawek i jagód oraz sera feta, skropiona dressingiem. Już od samego pisania zgłodniałam. 

Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na rabarbarowy chutney

  • 600 g rabarbaru
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojne w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • goździki mielone

Na kaczkę

  • 2 piersi kaczki ze skórką, każda po ok. 200 – 250 g

Na surówkę z czerwonej kapusty

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 1/2 fety pokruszonej
  • kilka truskawek
  • garść jagód
  • 4 figi
  • 1 łodyga rabarbaru pokrojona w kostkę

Na dressing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta oregano

Sposób wykonania / Instructions:

Na rabarbarowy chutney

  • Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

Na kaczkę

  • Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut. Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
  • Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Na surówkę

  • Czerwoną kapustę poszatkować. Wymieszać z owocami i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Dodać pokrojona w kostkę fetę. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i połączyć z kapustą.
  • Kaczkę podawać z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z kapusty.