Drugie dania Uncategorized

Duży kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami.

 

Coś dla tych, co narzekają na brak czasu a lubią  smacznie zjeść. Kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami . Do tego pysznie zielona sałatka z awokado i zielonego selera. Przygotowanie obiadu to kwestia ok 30 min. Polecam.

 

⦁ 100 gram dużego kuskusu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
⦁ 1/2 odsączonej soczewicy z puszki ( ok 150 gram )
⦁ 100 gram pieczarek
⦁ 50 gram zielonego groszku
⦁ 100 ml śmietany 30 %
⦁ olej
⦁ sól
⦁ pieprz

 

Na patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dorzucić zielony groszek i odsączoną soczewicę. Wymieszać i dodać śmietanę. Podusić razem około 10 min.

⦁ 250 g większych krewetek
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ dwie łyżki masła
⦁ 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Sałatka
⦁ 1 awokado
⦁ 1 łodyga selera naciowego
⦁ pietruszka świeża
⦁ szczypior
⦁ sól pieprz

Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokrojony w kostkę dodać do awokado. Dodać posiekany szczypior i  pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

P1011923.JPG

P1011933.JPG