Drugie dania Uncategorized

Dyniowe chutney

 

Do tej pory dorobiłam się kilku fiksum dyrdum. Jedno to delikatny fiołek na punkcie pieczenia serników. Drugi to przerobienie na krem owocowy ( curd) wszystkiego, co tylko stworzyła matka natura. Trzecim fiksum dyrdum jest chutney. Odkąd dorwałam jakiś przepis i zrobiłam swoje pierwsze chutney, tak na amen przepadłam. Dla mnie to świetny dodatek do wędliny, mięsa. Ja lubię też na kanapce posmarowanej kremowym , białym serkiem. 

Dyniowe chutney
⦁ 1 dynia (obrana, pozbawiona miąższu i pokrojona w kostkę)
⦁ 2 marchewki
⦁ 1 cebula
⦁ 1 jabłko
⦁ 1/2 szklanki soku jabłkowego
⦁ garść żurawiny
⦁ garść rodzynek
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ płatki chilli do smaku
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz czarny do smaku
⦁ szczypta cynamonu
⦁ 1 łyżeczka octu jabłkowego
Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i pokrojoną w kostkę dynię. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez 30 minut.

P1012323.JPG

P1012325.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA