Śniadanie Ciasta

Dyniowe drożdżówki z kremem jabłkowym

Dyniowe drożdżówki z kremem jabłkowym. Raz na tydzień w Konefkowej kuchni robione jest coś słodkiego. Gdyby Konefka mieszkała z cała armią wojska, czułaby się spełniona, bo mogłaby piec codziennie. Niestety Konefka na podorędziu ma tylko jednego Królisia ( doświadczalnego ) i ten Królis nie ma aż takiej mocy przerobowej by Konefka czuła się zrealizowana. Króliś dodatkowo jest zwierzątkiem bardzo humorzastym i ciężko mu w kwestii kulinarnej dogodzić. Z pamiętnika humorzastego Królisia. Sobota…zaraz po obżarciu się Konefkowym ciastem po pępek…qufa mówiłem Ci, że masz nic nie piec, cukier mnie zabije, to jest kaloryczne i będę spasionym Królisiem…Poniedziałek..no jak już upiekłaś, to KTOŚ ( czytaj biedny, nieszczęśliwy Króliś )MUSI TO ZJEŚĆ…Czwartek…gdy już zostały same okruszki…Królis z paniką w oczach przegląda wszystkie szafki i półeczki…ale jak to nie ma ciasta? Ale jak to nic nie upiekłaś…żartujesz prawda? Te bułeczki z kremikiem jabłkowym były niezłe, nie masz gdzieś skitrane więcej? Piątek…No weź sie nie wygłupiaj i coś upiecz…Sobota…po upieczeniu … qufa mówiłem Ci, że masz nic nie piec … 😉

Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na krem jabłkowy

  • kg jabłek obranych (bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę)
  • 400 g cukru
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Na ciasto drożdzowe

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka (letniego)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
  • 2 jabłka pokrojone w plasterki

Sposób wykonania / Instructions:

Na krem jabłkowy

  • Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
  • Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

Na ciasto drożdzowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego kremu jabłkowego i plasterki jabłka. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.