Drugie dania Uncategorized

Dyniowe gnocchi z krewetkami w sosie śmietanowo pomarańczowym

Składniki:

  • 800 g pure z dyni
  • 150 g mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g masła
  • 50 g startego parmezanu

Pokrojony w kostkę miąższ dyni włożyć  do naczynia żaroodpornego i lekko przykryć folią aluminiową. Piec w 175 stopniach przez 30 minut. Wystudzoną dynię zblendować na pure . Jeżeli nie ma sezonu na dynię można kupić gotowe pure w puszce
Przełożyć dyniowe pure na stolnicę .Doprawić przyprawami. Dodać jajko i przesianą mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Konsystencja powinna być zwarta, nie lejąca – masa nie powinna przyklejać się do palców.
Z masy stwórz długie wałeczki. Podsyp je lekko mąką i pokrój na małe kluseczki. ( Ja nakładałam masę na łyżkę i robiłam coś na wzór klusek lanych )
Gotować dyniowe gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie. Czekać, aż wypłyną na powierzchnię.
Sos śmietanowo – pomarańczowy
Składniki

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 gram parmezanu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w pół krążki . Podsmażyć ją na rozgrzanym maśle w rondlu. Do podsmażonej cebuli dodać sok z pomarańczy i dżem pomarańczowy. Odparować trochę płynu i dodać śmietanę, pieprz i sól. Mieszać do połączenia się składników .Pod koniec dodać starty parmezan .
W garnku wymieszać gnocchi  z sosem , żeby sos obkleił kluski

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Podawać z  krewetkami i dowolnymi warzywami . U mnie :

  • Brokuł
  • Groszek cukrowy
  • Brukselki

P1013667-2.jpg
P1013665-2.jpg
P1013658-2.jpg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA