Drugie dania

Dyniowe kaszotto z piersia z kury

Dyniowe kaszotto z piersia z kury. Uwielbiam kaszę pod każdą postacią. Tu, w postaci mocno kremowego, dyniowego kaszotto z parmezanem i winem. Dobrze przyprawione, rozgrzewające w towatrzystwie piersi z kury marynowanej w tangy yakisoba sosie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kury :

  • 2 piersi z kury
  • 2 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

Na kaszotto

  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 gramów białej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa (chili w proszku)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/4 dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • masło

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kury :

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynowac w sosie tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

Na kaszotto

  • W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać dynię i marchewkę. Chwilę podsmażyć. Wrzucić kaszę i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować kaszoto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy kasza będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan.Wymieszać.
  • Dyniowe kaszotto podawać z piersia z kury i sosem powstałym z pieczenia mięsa. U mnie dodatkowo szparagi.