Drugie dania

Dyniowe kaszotto z piersia z kury – Pumpkin buckwheat risotto with chicken breast

Dyniowe kaszotto z piersia z kury. Uwielbiam kaszę pod każdą postacią. Tu, w postaci mocno kremowego, dyniowego kaszotto z parmezanem i winem. Dobrze przyprawione,  rozgrzewające w towatrzystwie piersi z kury marynowanej w tangy  yakisoba sosie.  

Na pierś z kury :
⦁ 2 piersi z kury
⦁ 2 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynowac w sosie tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

Na kaszotto
⦁ 3 łyżki posiekanej cebuli
⦁ 100 g białej kaszy gryczanej
⦁ 1 szklanka pure z dyni
⦁ 1/4 szklanki białego wina
⦁ 500 ml bulionu
⦁ gałka muszkatołowa, chili w proszku
⦁ 3 łyżki tartego parmezanu
⦁ 1/4 dyni pokrojonej w kostkę
⦁ 2 marchewki pokrojone w kostkę
⦁ masło
W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać dynię i marchewkę. Chwilę podsmażyć. Wrzucić kaszę i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować kaszoto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy kasza będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan.Wymieszać.

Dyniowe kaszotto podawać z piersia z kury i sosem powstałym z pieczenia mięsa. U mnie dodatkowo szparagi.

 

ENGLISH VERSION 

For chicken breast:
⦁ 2 chicken breasts
⦁ 2 tablespoons Tangy yakisoba sauce for meat marinating

Wash the chicken breasts, dry them. Marinate in tangy yakisoba sauce and put in the fridge for two hours. After this time, bake together with the marinade in the oven preheated to 180 C for about 30 minutes.

Pumpkin buckwheat risotto with chicken breast

⦁ 3 tablespoons of chopped onion
⦁ 100 g of white buckwheat
⦁ 250 ml pumpkin puree
⦁ 125 ml white wine
⦁ 500 ml of stock
⦁ nutmeg, chilli powder to taste
⦁ 3 tablespoons grated Parmesan cheese
⦁ 1/4 pumpkin cut into cubes
⦁ 2 carrots diced
⦁ butter
In a pot with a thick bottom, glaze the onion using 2 tablespoons of butter, add the pumpkin and carrot. Fry for a moment. Add buckwheat and fry for a minute. Pour the wine and let it evaporate. Then add the pumpkin and fry together for 2-3 minutes. Start gradually pouring the hot stock stirring constantly, boil the groats in this way for 15 minutes. Then add 1/3 glass of broth to rice. Add another portion of the stock as soon as the previous one has been absorbed. In the meantime, season with nutmeg, salt, pepper and chili. Set aside when the buckwheat is al dente, leave covered for 1-2 minutes, then add 2 tablespoons of butter and parmesan.Mix.