Drugie dania Dania rybne

Dyniowe risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Dyniowe risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrzebuje tylko troche miłości do gotowania i cierpliwości do stania przy garnku i mieszania, żeby ryż się nie przypalił. Czas poświęcony na przygotowanie dobrego risotto odwdzięczy nam się jego kremowym smakiem. U mnie risotto podane z rybą i zielonym groszkiem. 

Risotto dyniowe:

⦁ 3 łyżki posiekanej cebuli
⦁ 100 g ryżu do risotto
⦁ 1 szklanka pure z dyni
⦁ 1/4 szklanki białego wina
⦁ 500 ml bulionu
⦁ gałka muszkatołowa, chili w proszku
⦁ 3 łyżki tartego parmezanu
⦁ 50 gram pokruszonego sera gorgonzola
⦁ garść pokruszonych orzechów włoskich
⦁ masło

W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła, parmezan oraz ser gorgonzola. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać.

Na rybę:

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Risotto podawać z dorszem,  zielonym gotowanym groszkiem i ogórkiem.