Ciasta

Babka z serkiem philadelhia i polewą z czekolady i adwokata

Babka z serkiem philadelhia i polewą z czekolady i adwokata. Przepis na samą babkę wypatrzyłam od dziewczyny z jednej z grup kulinarnych. Babka jest naprawdę pyszna. Następnym razem będę trochę krócej trzymać w piekarniku. Wyrazistości babce dodaje polewa z z dodatkiem alkoholu. Całość wykończona jajeczkami wielkanocnymi. Idealna na zbliżającą się Wielkanoc.

Składniki:
⦁ 390 gr mąki pszennej
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 340 gr masła niesolonego (w temperaturze pokojowej)
⦁ 230 gr serka Philadelphia
⦁ 400 gr cukru
⦁ Skórka z cytryny (opcjonalnie)
⦁ 6 dużych jajek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać.
Mikserem ubić serek Philadelphia z masłem. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodawać cukier. Następnie ubijać masę (na średnich obrotach) przez 5 minut, aż będzie bardzo puszysta.
Dodać skórkę, wymieszać. Dodać jajka, pojedynczo. Następnie dodac mąkę, podzieloną na 3 częsci. Miksowac tylko do połaczenia składników.
Wlać ciasto do formy i wygładzić, aby było równe.
Piec 55-70 min w temperaturze 180 C lub do suchego/czystego patyczka.


Polewa
⦁ 100 gram połamanej, bialej czekolady
⦁ 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
⦁ 50 ml smietany kremówki
⦁ 100 ml adwokata
W rondlu o grubym dnie, na średnim gazie, stopić czekoladę ze słodzonym skondensowanym mlekiem i śmietana. Gotować mieszając, pod koniec dodac ajerkoniak. Wymieszać
Wystudzunoa polewa polac ciasto. udekorowac wedlug uznania. U mnie jajeczka wielkanocne