Ciasta

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami. Wilgotne, puszyste i idealne do kawy. Kwaskowe śliwki i słodkie ciasto to fajne połączenie. Szybkie do zrobienia i niedrogie.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ciasto ze śliwkami

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
  • 700 gram świeżych (odpestkowanych śliwek węgierek)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ciasto ze śliwkami
  • Śliwki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część śliwek. Na śliwki wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.