Ciasta Uncategorized

Eccles cake

 

 

Angielskie ciasteczka wypełnione po brzegi bakaliami . Pierwszy raz spróbowałam tych ciastek w drodze do Walii . Zatrzymaliśmy się w jakimś małym lokalnym sklepiku przed wspinaczką na Snowdon . Nie mogłam oprzeć się temu cudownemu zapachowi cynamonu roznoszącemu się po całym sklepie . Ciasteczka były świeże i jeszcze ciepłe . Byłam zachwycona ciastem francuskim rozpływającym się w ustach w połączeniu z bakaliami . Od tamtego momentu jak jadę do Walii zawsze zatrzymujemy się w tym sklepiku na Eccles cake . Wtedy też postanowiłam , że przy nadarzającej się okazji sama spróbuję je zrobić

 

Składniki

 

Ciasto francuskie 1 opakowanie 500  gram

Jak komuś chce się pobawić odsyłam do strony gdzie krok po kroku wytłumaczone jest jak zrobić ciasto francuskie samemu w zaciszu domowym

http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-francuskie—krok-po-kroku

Ja poszłam tym razem na łatwiznę i kupiłam gotowe opakowanie ciasta francuskiego w sklepie

Na nadzienie

  • Masło 50 gram
  • Suszone owoce czarnej porzeczki  400 gram
  • Skórka pomarańczowa 100 gram
  • Brązowy cukier 150 gram
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Imbir do smaku
  • Sok pomarańczowy kilka łyżeczek
  • Jajko 1 sztuka roztrzepane do smarowania

Wykonanie

W małym rondelku rozpuszczamy masło .Łączy masło z pozostałymi składnikami . Odstawiamy  na bok .

Na posypanym blacie mąką rozłóż ciasto francuskie i rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty .Powinno wyjść ok 9 sztuk . Na każdym kwadracie ułożyć nadzienie i uformować kulki . Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem . Na wierzchu można posypać skórką pomarańczową.  Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut .

Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe

 

Eccles cakes 4.jpg

Eccles cakes 2.jpg

Eccles cakes 6.jpg

Eccles cakes 5.jpg