Drugie dania

Pizza z jajem, porem i łososiem

Pizza z jajem, porem i łososiem. Pizza domowej roboty z sosem porowo smietanowym, mozarella, łososiem i lekko scietymi jajkami. To połaczenie jest naprawdę pyszne

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos do pizzy

  • 1 por
  • 100 ml gęstej smietanki do sosów
  • sól
  • pieprz
  • sczypta tymianku
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • 2 kulki mozarelli pokrojone w plasterki
  • 1 puszka łososia
  • 6 jaj

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Na sos

  • Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.

Na pizzę

  • Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora Rozsmarować. Dodać ser. Piec przez około 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wbić jajka i. Piec kolejne kilka minut ( ok 6 min ) aż jajka się zetną. Po wyjęciu dodać łososia