Cakes

Drożdzówki z serem i czereśniami

Drożdzówki z serem i czereśniami. Już tak dawno nie robiłam bułeczek drożdzowych, że za nimi zatęskniłam. Zamarzył mi sie zapach ciasta drożdżowego więc postanowiłam zrobic moje ulubione bułeczki z nadzieniem serowym i pięknymi, dojrzałymi czereśniami…

No Comments
Main dishes

Dyniowe curry

Dyniowe curry. W sklepach już pojawiły się dynie. Najwyższa pora więć na gęste, aromatyczne dyniowe curry z dodatkiem kurczaka i pomidorków kotajlowych. Uwielbiam za smak i przyjemny dla oka kolor.…

No Comments
Bez kategorii

Stromboli z sosem pomidorowym i bakłażanem

Stromboli z sosem pomidorowym i bakłażanem. Pomysł na stromboli podpatrzyła u jednego z kolegów na grupie kulinarnej. Uwielbiam pizzę czy calzone i ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu. Stromboli to takie ciasto na pizze nafaszerowane smakowitymi dodatkami i zwinięte w roladę. Fajnie się prezentuje i obłednie smakuje. U mnie z dodatkiem domowej roboty sosu pomidorowego, nadzienia z pieczarek oraz bakłażana, dodatku plastrów szynki i wędzonej mozarelii.…

No Comments
Main dishes soups

Krupnik z zasmażką

Krupnik z zasmażką. Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Tym razem na bohgato, bo z zasmażką robioną na masełku i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi pachnącym, świeżym koperkiem. Prosto ale bardzo pysznie.…

No Comments
Bez kategorii

Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką

Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką. Jedne z lepszych ciast a może bardziej deserów jakie ostatnio jadłam. Puszysty, lekki spoód nasączony sokiem z pomarańczy na to kwaskowy mus z pieczonych śliwek wymieszanych ze śmietana i obłednie puszysta pianka a'la ptasie mleczko. Niebo w gębie…

No Comments
Cakes

Gofry z karmelizowanymi sliwkami

Gofry z karmelizowanymi sliwkami. Chrupiące, dobrze wypieczone gofry z delikatną, kremową, słodką śmietaną i dla podkręcenia smaku kwaskwoe, wyraziste śliwki z patelni, duszone na maśle z brązowym cukrem i cynamonem. Wszystko razem - petarda…

No Comments
Main dishes

Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami

Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami. Najwiekszą robotę robi tutaj ten pomidorowy ryż. Jest bardzo smaczny, kremowy i świetnie smakuje z dodatkiem pomidorów, marchewki i dodanej śmietamy na końcu. Można swobodnie jeść jako samodzielne danie. Ja zrobiłam dodatkowo wołowe pulpeciki, bo miałam mięso wołowe domagające się uwgai. Pulpeciki zrobione z dodatkiem marokańskiej pasty tagine, żeby były bardziej wilgotne i pyszne.…

No Comments
Main dishes

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii. Tym razem wytrawne gofry z cukinii podane z białym serkiem i wędzonym łososiem. Wytrawnych gofrów do tej pory nie jadłam, więc przyszła pora by to zmienić. Miałam jeszcze w ogórdku resztke cukinii, postanowiłam więc ja wykorzystać tak, żeby było smacznie. No i było. Chrupiace z zewnątrz i miękkie w środku gofry świetne jako przekąska lub samodzielne danie obiadowe.…

No Comments
Cakes

Proste ciasto z czerwoną porzeczką

Proste ciasto z czerwoną porzeczką. Prosciej się naprawde nie da. Cztery składniki, 5 minut ubijania i można wstawiać ciasto do piekarnika. Maślane, delikatne ciasto połączone z kwaskową porzeczką. Smakiem trochę mi przypomina lemon curd, ze względu na połaczenie masła i kwaskowatych owoców. Ciasto na duży plus. Niedorgie, szybie w przygotowaniu i BARDZO smaczne.…

No Comments
Main dishes

Fritatta z batatami

Fritatta z batatami. Uwielbiam takie posiłki, które nie są zbyt skomplikowane a przy okazji są smaczne i cieszą oko. Wypasiona fritatta z podsmażonymi batatami, ze szpinakiem i serem parmezan. jest kolorowo i pysznie.…

No Comments