Afgańskie oponki Qatlama, Prawda, że brzmi egzotycznie? Nie tylko brzmi na wypasie ale i na wypasie smakuje. W życiu czegoś takiego nie jadłam. Przepis pochodzi ze strony Smaki Maroka. W pierwszej kolejności zachwycił mnie oczywiście wygląd. Wypiek wygląda obłędnie. Trochę jak kwiat róży. Zapewniam, że równiez obłednie smakuje. Na zewnatrz kruche pyszne warstwy a wewnatrz miekkie, puszyste ciasto. Wszystko to zasługa przygotowania ciasta drożdzowego. Siedem warstw cienko rozwałkowanego ciasta przesmarowanego rozpuszczonym masłem. Ciasto zwinięte w kwiatek i smażone w oleju. Nie jest to deser dla dbajacyh o linię ale od czasu do czasu mozna sobie pzowolić na odrobinę rozpusty. Z czystym sumieniem polecam.
Składniki / Ingredients:
Na oponki 14-16 sztuk ( w zależności od wielkości):
- 550 g mąki pszennej
- 2 średniej wielkości jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- około 200 ml letniego mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 120 g roztopionego masła
- skrobia kukurydziana do podsypania (ja użyłam budyniu w proszku)
- cukier puder do posypania
- mielone pistacje
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania / Instructions:
Na oponki
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami, olejem i jajami. Wyrabiać. Podczas wyrabiania ciasta wlewać powoli letnie mleko.
- Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto . Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięciaw ciepłe miejsce.
- W międzyczasie roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
- jak ciasto wyrośnie podzielić na 7 równych części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki prostokąt. Wierzch posmarować roztopionym masłem i bardzo delikatnie oprószyć skrobią kukurydzianą (nie na całości – wybiórczo).
- Rozwałkować kolejny płat drożdzowego ciasta, rozciagnąć na pierwszej warstwie i dopasować wielkość do poprzedniego. Wierzch posmarować masłem i również delikatnie oprószyć skrobią. Czynności powtórzyć do wyeczerpania ciasta. Ostatniej warstwy NIE smarować masłem ani nie sypać skrobią.
- Tak przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 45 cm. Podzielić na pół po długości, a następnie na 7 lub 8 pionowych pasków.
- Każdy pas ciasta owinąć wokół dwóch palców tak aby otrzymać rulon. Dokładnie zlepić koniec. Wywinąć na zewnątrz dolną i górną część w taki sposób, jak na zdjęciu poniżej:
- Dobrze zlepić odstające końcówki, by nie „rozeszły” się podczas smażenia
- Smazyć z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Uważać żeby olej nie byl zbyt gorący, bo się spalą na zewnątrz i nie usmażą w środku.
- Odsączać na ręczniku papierowym.
- Podawać posypane cukrem pudrem i mielonymi pistacjami.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.






Etapy przygotowania




źródło inspiracji https://smakimaroka.pl/qatlama-afganskie-oponki/